valkovatsaiset

standard

Agoutinen väri. Mahdollisimman tumma väri karvojen kärjissä, selässä väri on tummempi kuin kyljissä. Pohjaväri harmaa. Peitinkarvat päävärin mukaiset. Puhtaanvalkoinen vatsa. Tummat silmät ja harmaat korvanlehdet. Häntä päävärin mukainen.


beige

Agoutinen väri. Kärkien väri vaihtelee beigestä ruskeaan, selässä väri on tummempi kuin kyljissä. Pohjaväri vaihtelee beigestä tummanharmaaseen. Peitinkarvat päävärin mukaiset. Puhtaanvalkoinen vatsa. Punaiset silmät ja vaaleat korvanlehdet, joissa voi olla pigmenttiläikkiä. Häntä päävärin mukainen.

© Netta Koskinen


blond

Agoutinen väri. Beigen homotsygoottinen muunnos . Karvojen kärkien väri muistuttaa samppanjaa. Pohjaväri lähes valkoinen. Peitinkarvat päävärin mukaiset. Puhtaanvalkoinen vatsa. (Rubiinin)punaiset silmät ja vaaleat korvanlehdet. Häntä päävärin mukainen.

© Netta Koskinen


black velvet

Ei-agoutinen väri. Pääväri kiiltävä, mahdollisimman syvä musta. Pääväri ulottuu alas kylkiin, jossa se vaalenee selvärajaisesti harmaaseen kylkiväriin. Harmaan kylkivärin tulee olla selvästi havaittavissa, mutta se ei saa olla liian leveä. Pohjaväri tummanharmaa. Peitinkarvat päävärin mukaiset. Puhtaanvalkoinen vatsa. Tummat silmät ja korvanlehdet. Häntä päävärin mukainen.


brown velvet

Ei-agoutinen väri. Pääväri tummanruskea. Värin kuvio ja kiilto kuten black velvetillä. Pohjaväri vaihtelee beigestä harmaanruskeaan. Peitinkarvat päävärin mukaiset. Puhtaanvalkoinen vatsa. Punaiset silmät ja vaaleat korvanlehdet, joissa voi olla pigmenttiläikkiä. Häntä päävärin mukainen.


Black pearl

Ei-agoutinen väri. Pääväri kiiltävä, syvä musta. Pääväri ulottuu mahdollisimman alas ilman harmaata kylkiväriä. Pohjaväri tummanharmaa. Peitinkarvat päävärin mukaiset. Puhtaanvalkoinen vatsa. Tummat silmät ja korvanlehdet. Häntä musta tai mustavalkoinen.


brown pearl

Ei-agoutinen väri. Pääväri syvä ruskea. Värin kuvio ja kiilto kuten black pearlilla. Pohjaväri tummanruskea. Peitinkarvat päävärin mukaiset. Puhtaanvalkoinen vatsa. Punaiset silmät ja vaaleat korvanlehdet, joissa voi olla pigmenttiläikkiä. Häntä ruskea tai ruskeavalkoinen.

© Netta Koskinen


african violet

Agoutinen väri. Pääväri laventeli, pohjaväri vaaleampi. Peitinkarvat päävärin mukaiset. Puhtaanvalkoinen vatsa. Tummat silmät ja harmaat korvakorvanlehdet. Häntä päävärin mukainen.

© Elsi Hietaranta                                                      © Netta Koskinen


beige violet

Agoutinen väri. Väri muistuttaa blondia, mutta siinä on selvä laventelin sävy. Pohjaväri vaalea. Peitinkarvat päävärin mukaiset. Puhtaanvalkoinen vatsa. Punaiset silmät ja vaaleat korvanlehdet. Häntä päävärin mukainen.

© Netta Koskinen


blond violet

Agoutinen väri. Beige violetin muunnos, jossa beige-geeni esiintyy homotsygoottisena. Väri kuten beige violetilla, mutta vaaleampi. Pohjaväri lähes valkoinen. Peitinkarvat päävärin mukaiset. Puhtaanvalkoinen vatsa. Punaiset silmät ja vaaleat korvanlehdet. Häntä päävärin mukainen.

Vasemmalla: Sparkler's Cascade © Elsi Hietaranta         Oikealla: Muhurus Merida © Netta Koskinen


Violet velvet

Ei-agoutinen väri. Väri kuten african violetilla, mutta tummempi. Värin kuvio ja kiilto kuten black velvetillä. Puhtaanvalkoinen vatsa. Tummat silmät ja harmaat korvanlehdet. Häntä päävärin mukainen.

© Netta Koskinen


violet pearl

Ei-agoutinen väri. Pääväri syvä laventeli. Värin kuvio ja kiilto kuten black pearlilla. Pohjaväri vaaleampi. Peitinkarvat päävärin mukaiset. Puhtaanvalkoinen vatsa. Tummat silmät ja harmaat korvanlehdet. Häntä päävärin mukainen.

sapphire

Agoutinen väri. Pääväri siniharmaa, pohjaväri vaaleampi. Peitinkarvat päävärin mukaiset. Puhtaanvalkoinen vatsa. Tummat silmät ja harmaat korvanlehdet. Häntä päävärin mukainen.

beige sapphire

Agoutinen väri. Väri muistuttaa blondia, mutta siinä on selvä siniharmaa sävy. Pohjaväri vaaleampi. Peitinkarvat päävärin mukaiset. Puhtaanvalkoinen vatsa. Punaiset silmät ja vaaleat korvanlehdet. Häntä päävärin mukainen.

blond sapphire

Agoutinen väri. Beige sapphiren muunnos, jossa beige-geeni esiintyy homotsygoottisena. Väri kuten beige sapphirella, mutta vaaleampi. Pohjaväri lähes valkoinen. Peitinkarvat päävärin mukaiset. Puhtaan valkoinen vatsa. Punaiset silmät ja vaaleat korvanlehdet. Häntä päävärin mukainen.

sapphire velvet

Ei-agoutinen väri. Väri kuten sapphirella, mutta tummempi. Värin kuvio ja kiilto kuten black velvetillä. Puhtaanvalkoinen vatsa. Tummat silmät ja harmaat korvanlehdet. Häntä päävärin mukainen.

blue diamond

Agoutinen väri. Pääväri vaaleahko sinisävyinen laventeli, pohjaväri vaaleampi. Peitinkarvat päävärin mukaiset. Puhtaanvalkoinen vatsa. Tummat silmät ja harmaat korvanlehdet. Häntä päävärin mukainen.

beige diamond

Agoutinen väri. Väri muistuttaa blondia, mutta siinä on selvä sinisävyinen laventelin sävy. Pohjaväri vaaleampi. Peitinkarvat päävärin mukaiset. Puhtaanvalkoinen vatsa. Punaiset silmät, joissa mustia markkereita, ja vaaleat korvanlehdet. Häntä päävärin mukainen.

© Netta Koskinen


blue diamond velvet

Ei-agoutinen väri. Väri kuten blue diamondilla, mutta tummempi. Värin kuvio ja kiilto kuten black velvetillä. Puhtaanvalkoinen vatsa. Tummat silmät ja harmaat korvanlehdet. Häntä päävärin mukainen.

german violet

Agoutinen väri. Pääväri luumuinen, pohjaväri vaaleampi. Peitinkarvat päävärin mukaiset. Puhtaanvalkoinen vatsa. Tummat silmät ja harmaat korvakorvanlehdet. Häntä päävärin mukainen.


Ebonyt

Ebonyjen toivotaan olevan mahdollisimman tummia omassa värikategoriassaan. Ebonyt jaetaan tummuusasteittain kolmeen kategoriaan Suomessa, mutta ulkomailla kategorioita voi olla useampia. Hetero ebony muistuttaa harmaavatsaista standardia. Värin tummentuessa ja vahvistuessa harmaan kylkivärin osuus vähenee ja vastaavasti mustan värin osuus päävärissä kasvaa. Black ebony on kauttaaltaan musta, eikä karvassa ole agoutiraitaa. Edellä mainittua sovelletaan muihinkin ebonyihin.

hetero ebony

Black ebonyn tummuusasteista heikointa väriä kutsutaan hetero ebonyksi. Väri kuten standardilla, mutta vatsa on harmaa. Peitinkarvat päävärin mukaiset. Tummat silmät ja harmaat korvat. Häntä päävärin mukainen.

dark ebony

Black ebonyn tummuusasteista keskimmäistä kutsutaan dark ebonyksi. Väri kuten black ebonylla, mutta kyljissä sekä silmien ja korvien ympärillä on harmaata. Peitinkarvat päävärin mukaiset. Vatsa päävärin mukainen tai hieman vaaleampi. Tummat silmät ja tummanharmaat korvat. Häntä päävärin mukainen.


black ebony

Pääväri kiiltävä, syvä musta. Pohjaväri tummanharmaa. Peitinkarvat ja vatsa päävärin mukaiset. Tummat silmät ja tummanharmaat korvat. Häntä päävärin mukainen.


beige ebony

Chocolate ebonyn tummuusasteista heikointa väriä kutsutaan beige ebonyksi. Väri kuten beigellä, mutta myös vatsa on beige. Peitinkarvat päävärin mukaiset. Punaiset silmät ja vaaleat korvanlehdet, joissa voi olla pigmenttiläikkiä. Häntä päävärin mukainen.

blond ebony

Ruskean ebonyn muunnos, jossa beige-geeni esiintyy homotsygoottisena. Väri muistuttaa blondia, mutta vatsa on päällivärin mukainen. Pohjaväri vaalea. Peitinkarvat päävärin mukaiset. Punaiset silmät ja vaaleat korvanlehdet. Häntä päävärin mukainen.


tan ebony

Chocolate ebonyn tummuusasteista keskimmäistä kutsutaan tan ebonyksi. Väri kuten chocolate ebonylla, mutta kyljissä sekä silmien ja korvien ympärillä on vaaleampaa ruskeaa. Peitinkarvat päävärin mukaiset. Vatsa päävärin mukainen tai hieman vaaleampi. Punaiset silmät ja vaaleat korvanlehdet, joissa voi olla pigmenttiläikkiä. Häntä päävärin mukainen.

chocolate ebony

Pääväri kiiltävä, tummanruskea. Pohjaväri vaihtelee beigestä harmaanruskeaan. Peitinkarvat ja vatsa päävärin mukaiset. Punaiset silmät ja vaaleat korvanlehdet, joissa voi olla pigmenttiläikkiä. Häntä päävärin mukainen.


ebony velvet

Ei-agoutinen väri. Ebonyn muunnos, joka sisältää velvet-geenin, esim. dark ebony velvet.

violet ebony

Pääväri laventeli. Pohjaväri vaaleampi. Peitinkarvat ja vatsa päävärin mukaiset. Tummat silmät ja tummanharmaat korvanlehdet. Häntä päävärin mukainen.

sapphire ebony

Pääväri siniharmaa. Pohjaväri vaaleampi. Peitinkarvat ja vatsa päävärin mukaiset. Tummat silmät ja tummanharmaat korvanlehdet. Häntä päävärin mukainen.

blue diamond ebony

Pääväri vaaleahko sinisävyinen laventeli. Pohjaväri vaaleampi. Peitinkarvat ja vatsa päävärin mukaiset. Tummat silmät ja tummanharmaat korvanlehdet. Häntä päävärin mukainen.


black eyed white

white

Alla on esitetty valkoisten chinchillojen väriin ja kuviointiin perustuva luokittelu. Se on jokseenkin keinotekoinen, sillä kaikkien kolmen white "värityksen" geneettinen perusta eli white-geeni on sama. On kuitenkin täysin sattumanvaraista kuinka paljon valkoista väriä ja missä kohdin chinchillaa sitä esiintyy.

 

Pure white

Pääväri valkoinen. Pohjaväri ja peitinkarvat päävärin mukaiset. Puhtaanvalkoinen vatsa. Tummat silmät ja harmaat tai vaaleanharmaat korvanlehdet. Häntä valkoinen.

 

Silver white

Karvojen kärkien väri joko harmaa (ollen kuitenkin tunnistettavissa valkoiseksi) tai valkoinen. Mikäli karvojen kärkien väri on harmaa, pohjaväri voi olla joko valkoinen tai harmaa. Mikäli karvojen kärkien väri on valkoinen, pohjaväri on valkoinen. Peitinkarvat ovat harmaita. Puhtaanvalkoinen vatsa. Tummat silmät ja harmaat korvanlehdet. Häntä valkoinen, valko-harmaa/musta, harmaa tai musta.

 

White mosaic

Väri kuten pure/silver white, mutta värissä on selkeä harmaa tai lähes musta läikkä tai läikkiä. Puhtaanvalkoinen vatsa. Tummat silmät ja harmaat korvanlehdet. Häntä valkoinen, valko-harmaa/musta, harmaa tai musta.

White ebony

Väri kuten white, mutta värissä on lisäksi mustaa tai muuten ebonyksi tunnistettavaa väriä esim. värillinen vatsa. Vaihtoehtoisesti eläin on osoitettu ebonyksi parituksen avulla. Tummat silmät ja harmaat korvanlehdet. Häntä valkoinen, valko-harmaa/musta, harmaa tai musta.


white velvet

Väri kuten white, mutta värissä on lisäksi mustaa tai muuten velvetiksi tunnistettavaa väriä esim. "maski". Vaihtoehtoisesti eläin on osoitettu velvetiksi parituksen avulla. Puhtaanvalkoinen vatsa. Tummat silmät ja harmaat korvanlehdet. Häntä valkoinen, valko-harmaa/musta, harmaa tai musta.

white violet

Väri kuten white, mutta harmaan värin tilalla laventeli. Puhtaanvalkoinen vatsa. Tummat silmät ja harmaat tai vaaleanharmaat korvanlehdet. Häntä valkoinen, valko-laventeli tai laventeli.

white sapphire

Väri kuten white, mutta harmaan värin tilalla siniharmaa. Puhtaanvalkoinen vatsa. Tummat silmät ja harmaat tai vaaleanharmaat korvanlehdet. Häntä valkoinen, valko-siniharmaa tai siniharmaa.

white diamond

Väri kuten white, mutta harmaan värin tilalla sinisävyinen laventeli. Puhtaanvalkoinen vatsa. Tummat silmät ja harmaat tai vaaleanharmaat korvanlehdet. Häntä valkoinen, valko-sinisävyinen laventeli tai sinisävyinen laventeli.


red eyed white

pink white

Kuten white, mutta harmaan värin tilalla beige/hento samppanja. Puhtaanvalkoinen vatsa. Punaiset silmät ja vaaleat korvanlehdet, joissa voi olla pigmenttiläikkiä. Häntä valkoinen, valko-beige/ruskea, beige tai ruskea.

pink white ebony

Väri kuten pink white, mutta värissä lisäksi tummanruskeaa tai muuten selvästi ebonyksi tunnistettavaa väriä esim. värillinen vatsa. Vaihtoehtoisesti eläin on osoitettu ebonyksi parituksen avulla. Punaiset silmät ja vaaleat korvanlehdet, joissa voi olla pigmenttiläikkiä. Häntä valkoinen, valko-beige/ruskea, beige tai ruskea.

pink white velvet

Väri kuten pink white, mutta värissä lisäksi tummanruskeaa tai muuten selvästi velvetiksi tunnistettavaa väriä. Vaihtoehtoisesti eläin on osoitettu velvetiksi parituksen avulla. Puhtaanvalkoinen vatsa. Punaiset silmät ja vaaleat korvanlehdet, joissa voi olla pigmenttiläikkiä. Häntä valkoinen, valko-beige/ruskea, beige tai ruskea.

© Netta Koskinen


pink white violet

Väri kuten pink white, mutta beigen värin tilalla beige violet. Puhtaanvalkoinen vatsa. Punaiset silmät ja vaaleat korvanlehdet, joissa voi olla pigmenttiläikkiä. Häntä valkoinen, valko-beige violet tai beige violet.

homo pink white

Väri kuten pink white, mutta beige-geeni esiintyy homotsygoottisena. Puhtaanvalkoinen vatsa. Punaiset silmät ja vaaleat korvanlehdet. Häntä valkoinen, valko-beige tai beige.

goldbar

Pääväri samppanja. Peitinkarvat päävärin mukaiset. Puhtaanvalkoinen vatsa. Punaiset silmät ja vaaleat korvanlehdet, joissa voi olla pigmenttiläikkiä. Häntä päävärin mukainen.

© Netta Koskinen

Samaa systeemiä noudattaen merkitään muut valkoiset värit, kuten white violet ebony, pink white violet velvet jne.